המדינה / אפלטון
בסוף שנות ה-30 ותחילת שנות ה-40 של המאה העשרים קורא דוד בן-גוריון את כתביהם של רבים מהפילוסופים של יוון העתיקה והאימפריה הרומית. דרך התעמקות באותן דמוקרטיות עתיקות, מנסה בן-גוריון להבין איזו דמוקרטיה תתקיים במדינת היהודים לכשתקום. תחילה, קורא בן-גוריון תרגומים של אותם ספרים, אך בספטמבר 1940, בעת הבליץ על לונדון, נתקע דוד בעיר ואינו יכול לשוב לארץ ישראל. על מנת להעביר את הזמן הוא רוכש ספר לימוד של השפה היוונית, ותוך שבועות ספורים הוא מתחיל לקרוא כתבים בשפה היוונית.
בתאריך ה-22.9.1940 כותב בן-גוריון ביומנו "כשנתברר לי – עם השנוי בממשלה בעשרה למאי – שעלי להישאר בלונדון זמן בלתי מסוים כי הגיעה עת לעשות, עמדה לפני השאלה, במה אסתום את החלל של הפנאי שלי? והחלטתי לנסות ולרכוש ידיעה אלמנטרית ביוונית. לא עלה בידי להשיג מורה ללימוד הקריאה, ובלי מורה כבדה המלאכה, אולם השגתי ספר למוד למתחילים, ביקשתי מידיד מאוכספורד לרשום לי האלפא-ביתא היוונית – ולאט לאט רכשתי כמה ספרים יוונים, ונסיתי לקרוא… מאז קראתי ספר "בראשית" כלו בתרגום השבעים, פרקים במדינה של אפלטון, תורת פירון של נוסטיס אמפיריקיס, כמה סעיפים בהגיונותיו של מרקום אבריליוס, קטעי הפילוסופים הקדמונים – וראשית הומר. תרגמתי (בעזרת מילון) שירים אחדים של ספו ואנקריאון".
בספר "המדינה" של אפלטון ממשיך בן-גוריון לעיין לאורך שנים רבות לאחר שקרא אותו לראשונה ביוונית, והוא ילווה אותו לאורך חלקים רבים ומשמעותיים בחייו. בספר מדבר אפלטון על שלושה יסודות: אקטיביזם, אחדות וחתירה לצדק. אפלטון מעז להטיל ספק במוסכמות חברתיות שונות.
דוגמה לכך היא התייחסותו לעבדות, שהייתה נהוגה באותה עת ביוון, כעובדה שניתן לשנות ולא כגזירה משמים. על פניו, נושא העבדות בעולם העתיק נראה כמו נושא שולי, שהרי אינו עומד במרכז כתיבתו של אפלטון, אך לפי תפיסתו של בן-גוריון, נושא זה, יחד עם נושאים נוספים, מסמל את העקרונות שמהווים את הבסיס להקמת מדינת היהודים. על כל אזרח במדינה להיות אקטיבי על מנת להקים מדינה בעלת חברת מופת, האחדות של העם חשובה על מנת לשמור על אותה חברת מופת, אשר מתבססת על שלטון של צדק שוויון.
בספרייה של בן-גוריון נמצאים כיום עשרות ספרים העוסקים בכתביו של אפלטון. בן-גוריון אמנם קרא אותם ביוונית, אבל אתם מוזמנים לבוא ולעיין בהם בעברית. מי יודע? אולי תתקלו בהערה מקורית שכתב לעצמו דוד בן-גוריון.